La història la vam començar quatre: la Betty (=Patito 3), la Cristina (= Patito 1), la Mitxi (=Patito 2) i un servidor que es diu Gerard (=Mamá Patito). A partir de Logronyo se'ns va unir el Joan (=Àvia Patito=Johnny)). Era l'any 2006.
Contextualització
La història la vam començar quatre: la Betty (=Patito 3), la Cristina (= Patito 1), la Mitxi (=Patito 2) i un servidor que es diu Gerard (=Mamá Patito). A partir de Logronyo se'ns va unir el Joan (=Àvia Patito=Johnny)). Era l'any 2006.
Pròleg "Penso Positivo"
- "Estic tan bé!"
- "No em fa mal res!"
- "Ja arribem? No vull deixar de caminar!"
- "No vull que s'acabi el Camino!"
Les grans teòriques d'aquesta filosofia del Caminante són, com no, la Betty i la Mitxi; no nomès pel seu gran esperit de sacrifici i per la seva extraodinària força de voluntat, sinó perquè són les grans icones d'aquesta manera d'entendre el Camino. Les noves tecnologies us permetran comprovar com s'aplica el Penso Positivo gràcies al recull dels "Millors Moments" de cada any. No us ho perdeu!!
Protagonistes (I): la Betty
Protagonistes (II): la Cristina
Protagonistes (III): el Gerard
Protagonistes (IV): la Mitxi
Des que vam començar ens vam adonar que tot plegat era molt més complexe, i d'una màxima simplicitat alhora. Tot comença i acaba en TU. El Camí és un viatge retrospectiu al teu interior. Són kilòmetres plens dels teus pensaments, kilòmetres que et permeten conèixer els teus límits i les teves debilitats. I, sabeu? Són kilòmetres per descobrir que som capaços de qualsevol cosa quan tenim la voluntat de fer-ho. Pensar en positiu va començar com un joc i ha acabat sent l'halo que ho envolta tot. Mai no ens hem permès dir "no puc més" o "em trobo molt malament". Les situacions complicades sempre les hem enfrontat amb un "em trobo tan bé que no pararia de caminar! què tal si avui doblem etapa?". El fet de dir-ho i de repetir-ho en veu alta fan que al final t'ho creguis. I que els altres riguin, és clar. I quan els altres riuen, doncs se t'encomana... I al final estàs fet una coca però t'ho estàs passant pipa!!
La majoria de la gent que hem conegut al Camí necessitava retrobar-se després d'algun problema personal.
Nosaltres fem el Camí perquè sí: perquè ens agrada caminar, perquè ens agrada conèixer gent, perquè ens agrada la natura. I perquè ens ho passem bé junts.
Protagonistes (V): el Joan
Etapa 1: Saint-Jean-Pièd-du-Port - Roncesvalles. 25 km
Potser perquè ens havien dit que l'etapa era duríssima, amb el temps tots la recordem com una de les maques del Camino. I així és.
El primer problema: resulta que a la Mitxi no se li acudeix res més que venir al Camino amb unes botes amb la sola plena de forats. Que sí! Que al camino s'hi va de forma humil, quasi asceta. Pero coi! Cal anar amb unes "xiruques foradades?!?!?! Jo crec que us deu una explicació.
MITXI: La única i veritable explicació és que l'etapa va ser dura! Però res que no sigui superable amb una mica d'entusiasme. No cal ni preparació física... ( i si no, mireu-nos a nosaltres). Tanmateix, el preocupant de l'estat de les meves xiruques era que el primer dia de Camino jo ja m'havia quedat sense calçat. I ara què?
Observareu, en l'esdevenir de les etapes, que la Mitxi és una font inacabable de sorpreses, situacions increïbles i moments antològics. Ella en aquest moment no ho sabia, però a la baixada de l'Alto del Perdón va lamentar molt no disposar d'un calçat adequat. Crec que va acabar amb els dits com a munyons.
Aquesta és l'església de Roncesvalles on vam dormir... Preciosa, oi? Em feien tant mal les cames que no podia ni pujar a la llitera :) En la nostra segona nit de Camino ja vam descobrir que hi ha molta gent que RONCA. Bé, tots menys la Laster, que es va llevar dient: "quina sort! Tanta gent i no ha roncat ningú!"
Si algú té el dubte de començar des de Roncesvalles o fer aquesta etapa, que deixi de fer-ho: Aquesta etapa s'ha de fer!!
Tot i la boira, l'etapa és d'una bellesa colpidora. I què carai! Travessar els Pirineus és un repte xulo, les coses com siguin. I si la meitat de l'ascensió la Cristina camina amb els pals al revés, doncs és el més difícil encara :)
En aquesta etapa vaig descobrir un dels primers trucs, que després he aplicat en diverses etapes: quan vaig apurada, sobretot en pujades fortes, doncs compto a 10 i torno a començar. Cada nro. és una passa. La cançoneta mental t'ajuda a imposar un ritme en la pujada...
La Cristina, per part seva, va descobrir el Glucosport :)
Etapa 2: Roncesvalles - Larrasoaña. 27,5 km
L'etapa transcorre per paisatges preciosos. Realment hi ha estampes que recordarem sempre: prats amb colors increibles, boscos que et protegeixen del sol, camins increibles.... és impossible voler tornar a la rutina diària després de passar per aquests llocs. Nosaltres intentàvem gaudir de cada lloc, de cada moment; com no, encara no ens feia mal res i ens podíem concentrar en gaudir del Camino i viure'l amb tota la intensitat que es mereix.
El final d'etapa és una mica cabrón (perdoneu!). Arribes a unes urbanitzacions...bé, més que urbanitzacions són parcel·les i hi ha indicadors que et diuen que queden 2 o 3 km. Fàcilment, calcules que, si camines a un ritme de 5km per hora, en mitja hora arribes a Larrasoaña; doncs, o hi ha algú que no sap contar, o heu de saber que ni molt menys us queda mitja hora de camí. Nosaltres vam estar quasi dues hores i més val que us feu la idea que, si cau la solana, les passareu canutes. (Què guai!)
MITXI: Respecte la riuada de gent, aquesta és la única etapa que recordo en la que bona part dels Caminants han hagut de dormir al ras, en una pista de pilota basca. Nosaltres no, perquè estàvem tan eufòrics que anàvem a tope, esperonats pel ritme brutal que va imprimir l'Amaya. Vam arribar entre els deu primers i cada cop que avançàvem algú pel Camí, ho comptàvem orgullosos. Quaranta-vuit, quaranta-nou...
Per mi ha estat una de les etapes més dures, el final és horrible, sembla que no arribis mai. Però clar, és el segon dia de camí i estàs contentíssim!! Permeteu-me, però, que faci un petit homenatge a la família d'holandesos: eren un matrimoni amb els seus cinc fills, el major de 16 i la petita de 7 que, TOTS!, carregaven amb el seu equipatge i venien caminant des d'Holanda. UNS HEROIS!Una anècdota: Va, deixeu-me explicar-la! Resulta que hi havia partit del Mundial de Futbol i uns alemanys buscaven un bar amb tele per veure jugar Alemanya. Senyors, no la van trobar! No hi ha tele! A Larrasoaña no van trobar cap bar amb tele!! No s'ho podien creure!!! Què guai que és el Camino!!!!!
Jo en recordo alguna més, d'anècdota... Com per exemple quan vaig voler donar de menjar uns cavalls que vam trobar... només portava galetes de xocolata... els altres em miraven enfurismats... ni que fés cinc dies que no menjaven! A més, era el MEU menjar! Al final, els cavalls ben contents amb el "tentempié" i jo que vaig clavar-me l'alambrada oxidada al braç. A la tarda va tocar buscar una farmàcia i ja veieu a la nostra infermera Cristina punxant-me la vacuna antitetànica a la rebotica de la farmàcia. Vam muntar una mica de xou però vam riure molt.
Etapa 3: Larrasoaña - Zizur Menor. 20 km
Una vegada hospedats, havent dinat amb el conseqüent cabreig de la Mitxi que es va haver de menjar paella perquè ja no quedaven espaguetis, (jo, és que quan estic molt cansada, NECESSITO menjar spaguettis...) vam decidir baixar a Pamplona a viure el moment. Només portàvem tres dies de camí i la ingle de la Betty, tot i que començava a donar senyals de vida pròpia, permetia gaudir del dia.
Evidentment va caure un xacolí a la salut de l'Amaya i l'Íñigo que ens havien abandonat com ja tenien previst i vam repassar el camí dels encierros en direcció contrària fins arribar al començament. Vam cantar la cançó que canten el mossos abans de començar i vam poder ser uns pamploniques més durant unes hores... menys la Mitxi que anava amb un full en contra de les corrides de toros.
Vam anar a veure els estables on estan els toros i vam poder veure com la canalla de Pamplona viu i s'impregna de la seva tradició des de ben petits. També vam viure un moment inolvidable amb la conversa i posterior cabreig de la Mitxi amb la Cris. La sang no va arribar al riu, però vam "matar" (perdoneu l'expressió) el tema toros per sempre més.
Pamplona és per a nosaltres un lloc especial del Camino. A partir d'aquí hi ha un abans i un després. Diuen que Déu va descansar al setè dia; nosaltres al quart vam començar a saber què era el Camino de Santiago i què era el Penso Positivo...i no podíem descansar!
Etapa 4: Zizur Menor - Puente de la Reina/Gares. 19 km
Objectiu: que la Betty entri en calor. Tot va bé, poc a poc anem pujant i la Betty sembla que va millor fins que: Ai! (la Betty) Merda! (Això ho penso jo). La Betty ensopega. El camí està ple de pedres, roques i altres obstacles maleïts (no m'estranya). Afortunadament, la Betty té la ingle prou calenta com per continuar sense masses problemes més.
El tercer dia és el dia crític per la Laster... i el seu punt feble és la ingle. Jo tinc dies crítics sense seguir un criteri massa clar, i el meu punt feble són els genolls. La Cris i el Gerard són unes bèsties i no tenen dies dolents -
Vam parar a veure si vèiem efectes lluminosos des de dalt del Monte del Perdón però no vam tenir sort (Vam arribar a la conclusió que allí només veies efectes lluminosos si la visió anava acompanyada d'algunes substàncies lleugerament "àcides"). A més, amb la ventolera que fotia no vam voler gaudir massa del paisatge.A la baixada de l'Alto del Perdón, la Cristina va imposar un ritme heavy metal, jo gairebé havia d'anar corrent al darrera. El pendent és pronunciat i la baixada llarga. Des de l'etapa 1 les meves xiruques havien mort i anava amb bambes... Tot va anar bé fins a la ditxosa baixada. Sense una bota que em subjectés bé el turmell, els dits se m'esclafaven contra la part davantera de la bamba i jo veia, a part de la Cristina allà al davant, les estrelles. Aquest va ser el dia en què al meu dit segon del meu peu esquerra em va sortir una ampolla just sota l'ungla. I va començar a acompanyar-nos el concepte "ungla flotant".
Aquest va ser el primer exemple del que pot fer el Penso Positivo. Tots nosaltres patíem perquè la Betty no pogués fer tota l'etapa, i ho va aconseguir. Va ser un exemple que tots nosaltres, en un moment o altre del Camino hem seguit. Un aplaudiment...PLAS!"
També va arribar fins aquí el caminant que feia esses al passar per Pamplona. Increïble! Ara bé, aquí va decidir quedar-s'hi un parell de dies per recuperar una mica... Quasi que millor.
A Puente de la Reina vam integrar-nos definitivament amb els nostres companys de Camino, amb qui coincidíem dia rera dia. Vam segellar el nostre bon rotllo amb un Pacharán casolà del restaurant del poble. I aquí ens teniu, fent un brindis a la càmera pel nostre camino, pel Pacharán que ens anàvem a veure, i pels nostres mals que començaven a sortir.A la foto hi surten la Gemma, el Miguel Ángel i l'Antonio David (germans de Salamanca, molt simpàtics ells, és clar que nosaltres no vam treure el tema dels Papers de Salamanca... ho veieu com sabem anar pel món??) i també l'Eduardo, un tio de Madrid la mar de divertit.
De fet, vam ser admesos com a membres de ple dret. Suposo que quan ets un grup nombrós com nosaltres (si és que 4 és un grup nombrós) necessites menys dels altres i els altres companys tampoc gosen entrar-hi, o almenys és la meva sensació aquell any, però la veritat és que, en línies generals, podem dir que ens ho vam passar força bé amb ells.
MITXI: Diguem-ho clar, Gerard... Ningú ens volia fer amics perquè tothom pensava que érem uns "putos cabrons"!!! Féiem ràbia perquè sortíem més tard que tots i arribàvem abans que ningú. Féiem ràbia perquè avançàvem a tothom sense contemplacions, perquè anàvem a pinyó i ni tan sols paràvem a esmorzar. Féiem ràbia perquè tothom tenia ampolles i dolors d'allò més variats i nosaltres no (gràcies als nostres patrocinadors, Quechua, Myolastan i Ibuprofè). FÉIEM RÀBIA, les coses com siguin. Però quan els "putos cabrons" vam començar a patir... llavors les coses van canviar.
A Puente de la Reina tenim una anècdota digne de ser explicada... Hi ha una església que té l'única talla d'un Crist amb la creu invertida, o alguna cosa semblant. Estàvem cansats, estàvem esgotats, teníem l'ingle inflada, la ungla flotant, feia calor i ja no féiem ràbia... els nostres companys pelegrins van dir-nos que anaven a la Misa del Peregrino i mira, ens vam deixar enredar. (A cada poble on féiem nit, feien una Misa del Peregrino, i molta gent hi anava, els guiris, els d'aquí. Nosaltres ens havíem resistit fins llavors) I allà ens tens asseguts en un banc del final de l'església, fresquets, relaxats, sense parar massa atenció a les paraules del Mossèn: "...el Camí... els pelegrins... el Senyor... la fe... l'amor al pròjim... rentar els peus als companys com a mostra d'amor al pròjim..." De sobte, se'ns esbatanen els ulls i ens mirem, esparverats, incrèduls: Ho hem entès bé? I el Mossèn continua: "...i ara jo rentaré els peus de dues persones, i ells al seu torn els de dues persones més, i així tothom...".
El Gerard, al meu costat, em diu frenètic: "jo no li penso rentar els peus a ningú. Si tothom els té plens d'ampolles, d'ungles negres, de musclerris... aquest home s'ha begut l'enteniment!!! Jo marxo!!!" A mi no em va haver de convèncer, ni a la Laster. Dit i fet, ens aixequem i marxem per la porta. Vam notar les mirades de tothom clavades al nostre clatell, però ens va ser igual. Els crits d'indignació del Gerard a fora s'havien de sentir per força des de dintre. La Laster i jo no podíem parar de plorar de riure. La Cris es va quedar i va rentar peus, i va gaudir de la Missa sense la presència desconsiderada de tres ateus com nosaltres. Sincerament: nosaltres estimem el pròjim, però pensem que no cal rentar-li els peus per demostrar-ho!!!!
Etapa 5: Puente de la Reina/Gares - Estella/Lizarra. 23 km
Etapa 6: Estella/Lizarra - Los Arcos. 21,5 km
Un dels alicients de l'etapa era el de passar pel Monestir d'Iratxe i poder veure el vi que surt de la font. A l'alicient s'hi va afegir saludar a la càmera que constantment filma a la gent que hi passa.
És igual, vam visitar el Monestir per l'interior i vam veure un museuet amb utensilis antics per fer vi. Clar, com alguns de nosaltres tenen arrels al Penedès, doncs com que no ens va emocionar. Tot i això, vam estar molt contents de poder gaudir d'una de les parades obligades de tot peregrí.
El Joan també va venir, però ell va venir disposat a caminar. Tots tres van dormir a un hostalet que hi ha al costat de la benzinera del poble. Diuen que molt bé. Ara bé, el que nosaltres vam aconseguir en tres dies, el Joan ho va fer en cinc minuts....TOTHOM JA EL CONEIXIA!!!! TOTHOM SABIA QUI ERA....I QUI ÈREM!!! CURAVA LES AMPOLLES DE LA GENT!!!! En definitiva, era ell en estat pur (per sort).Evidentment, al vespre tots els peregrins estàvem al bar que queda més a prop de l'alberg per sopar alguna cosa abans de l'hora de clausura i nosaltres ens vam fer una foto amb els que havien estat els nostres companys de camí.
A la foto també hi surt l'Antonio... Era un noi italià que venia directe des de Londres, amb el petate ple de llibres!!! Venia des de Saint Jean amb una motxilla que pesava vint-i-no-sé-quants kilos... l'etapa de Puente de la Reina a Estella va arribar passades les sis de la tarda quan la majoria de nosaltres havia arribat sobre les dotze. Pel camí l'havíem avançat i anava molt coix... La veritat és que ens vam preocupar una mica. La Gemma, l'Eduardo i jo ens vam dedicar a buscar-lo per Estella... i finalment el vam trobar. I reia, crec que eren els efectes del vi d'Iratxe :) Vam acollir-lo, vam cuidar-lo, vam empastillar-lo i vam donar-li el millor consell que li podrien haver donat: que enviés els putos llibres a Itàlia si volia arribar amb genolls a Santiago. I va fer-nos cas... Va obsequiar-me, durant l'etapa següent, amb una conversa deliciosa que va durar uns quants kilòmetres... Un temps després va enviar-me un mail dient que aquella conversa havia estat la millor cosa en tot el seu Camino. Aquesta és la grandesa del Camí de Sant Jaume; la grandesa dels petits moments inesperats, quan de sobte trobes un desconegut a qui et sembla que coneixes des de sempre.
L'endemà vam quedar a les 6 amb el Joan per començar a caminar. Tots nosaltres desconeixíem que aquella etapa era el començament d'un nou Camino doncs s'afegia un nou membre del Penso Positivo però intuíem que res seria ja igual i, a més, ens feia molta il·lusió que el Joan s'afegís al nostre repte. Segurament ell aquella nit va dormir poc pel neguit de començar a caminar, per les ganes de ser un peregrí més, per caminar amb nosaltres, per no adormir-se... el que desconeixia, encara, era que sense el Penso Positivo no seria capaç de fer el que fa.
Un nou Camino, doncs, comença per a nosaltres?
Etapa 7: Los Arcos - Logronyo. 28 km
Anem a parlar de l'etapa? Anem-hi!
Quin pal d'etapa. A part de ser un tostón, l'entrada a Logronyo és horrible, i si a sobre és l'últim dia de Camino del 2006, doncs la depressió és definitiva.
Arribes com per un carril bici que si el pilles en un dia de calor, et rosteix de mala manera... i a més, a mi em va cascar els genolls. Però clar, ni se us acudeixi dir mai a tres noies que no practiquen cap mena d'esport, que a tu, practicant d'esport habitual, que has estat, durant tot el Camino, donant sensació d'anar bé i de no patir, et fa mal alguna cosa......perquè t'humilien, apunten al lloc més dèbil, NO TENEN PIETAT!!!!!!!
Més o menys sencers vam aconseguir arribar a Logronyo, que per a molts de nosaltres ja era molt. És més, crec que fins tot algú no ho tenia massa clar això d'arribar.
A l'alberg de Logronyo ens van signar la credencial i, amb el Sanju i el David vam anar a fer un vermut (se'ns fa salivera només en recordar-ho) i a dinar. Parlo per mi, però crec que no hi ha xampú a la meva història que m'hagi sentat millor que aquell de Logronyo; era com certificar un trist adéu, però un gran adéu doncs l'any següent teníem el compromís de tornar-hi.
Després de dinar vam voler fer una mica de visita, vam fer un gelat davant la Catedral i...no us ho creureu però a mitja tarda encara arribaven peregrins buscant un lloc per dormir. Pobres!!
Punt i a part és el dia que ens vam trobar. Crec que a un dels rètols informatius i posava 41 graus celsius (ºC); en resum, que quasi que el millor que podíem fer era tornar cap a Tarragona. I així ho vam fer amb l'ajuda del David i del Sanju.
Nota informativa: aquell dia era el de la final del Mundial d'Alemanya entre França i Itàlia. Sí, sí!! La final de Zidane i Materazzi! Tot plegat, doncs, era un nou 9 de juliol de 2006.
Resum de l'any 2006
Videos:Els millors moments del 2006
Si nosaltres us entenem...No us penseu....Si fins hi tot nosaltres voldríem reviure-les!!
Què fem? Què fem? Perquè clar, aquí heu d'entendre que alguns de nosaltres no sortim massa ben parats és a dir que... Ara bé! aquestes imatges, si més no, poden servir a la gent que el vulgueu fer, i pot servir per recordar a la gent que ja l'hagi fet....i poden servir per passar una bona estoneta....
Eo! Què fem!?!? Les pengem o què?!?!
Mira, doneu-nos uns dies, i si ens posem d'acord, que ens hi posarem, les anirem penjant poquet a poquet. Us sembla?
A l'Alberg de Roncesvalles: El primer video és de la Betty i la Mitxi, a l'alberg de Roncesvalles després de fer la primera etapa. Escolteu atentament: no té desperdici el diàleg entre les dues germanes.
A Iratxe: Evidentment, la parada a Iratxe és més que obligada i, com no, nosaltres hi vam destinar uns minutets de res. Com que això ja s'acabava, hi vam fer un brindis, vam saludar a la càmara, i vam deixar la nostra empremta, que aquí us mostrem. Salut!
Etapa 8: Logronyo - Azofra. 35,7 km
Aquesta etapa va ser una encerrona; bé, de fet l'encerrona ens la vam fer nosaltres mateixos. Sortir de Logronyo no és massa bonic excepte per l'empedrat del carrer amb les fletxes que li dona certa gràcia. Les afores de la ciutat, però, són força agradables.
Es passa per un parc amb un llac enorme i fantàstic; aquest és el típic parc ple de camins i caminets ideals per a sortir a passejar o a practicar algun esport. Si a més, t'espera una etapa llarga i dura, doncs fa que els primers quilòmetres te'ls prenguis d'una altra manera.
No sé què pensareu vosaltres però caminar entre vinyes és molt agradable, especialment si vas acompanyat d'algú com la Betty que com a bona mig-enòloga, t'explica algunes curiositats del paisatge, de les varietats plantades, de la forma d'emparrat, etc.
Tornem al tema de l'encerrona si us sembla; fins a Nájera vam anar bastant bé, fins i tot diria que d'una manera insultant. Però saps allò que parem, fent un gazpacho, i esperant a la Mitxi que va anar a comprar Feldene Flas (patrocinador oficial del nostre Camino juntament amb l'ibuprofè, Quechua, Kit-Kat, etc; els teniu sota l'índex) vam decidir allargar fins a Azofra per intentar avançar en dos dies tres etapes (il·lusos un cop més. Quan arribem a Santiago ho continuarem sent!).
El raonament va ser que si caminàvem aquests 6 km, l'endemà podíem fer una altra etapa d'igual quilometratge i així en dos dies fèiem tres etapes. A QUÈ!! QUE NO?!?!
13 hores del migdia. Un sol de justícia. 6 km de patejada és el que ens plantejàvem fer, o el que és igual, 1 hora de patejada en els millors dels casos, anant a 6km per hora que només ho hem fet quan el ginseng del Joan ha fet l'efecte que s'esperava i es posava a tirar...
El tema és que decidim caminar aquests 6 km fins a Azofra. Al sortir de Nájera una pujada que t'hi cagues (que és per fotre una moció de censura, fins i tot, al repartidor de pizzes de Nájera). Però que t'hi cagues, eh! Un paisatge desèrtic... Jo crec que les escenes del desert de "Los 10 Mandamientos" es devien rodar aquí. Fregits, consumits, erem uns peregrins que ho havíem perdut tot... Quan vam arribar a Azofra, però, l'esperit del Camino va fer que tots somriguèssim a la foto (menys la Betty que era qui la feia i no calia que dissimulés). La veritat és que rèiem perquè encara no sabíem que havíem de creuar tot el poble per arribar a l'alberg; en aquell moment 500 metres eren com una paret del K-2 per a nosaltres.
Això sí, l'albeg d'Azofra està en el Top 3, de moment, segons el meu rànking. Aquella piscineta que té on pots posar els peus en remull i refrescar-los és com un oasi al mig del Sahara. Els dits dels nostres peus es van estirar com volent sortir de les cavitats on fa dècades que es troben atrapats, buscant la llibertat en la fresca aigua de la piscineta de l'alberg d'Azofra. OoooOH!!!
Etapa 9: Azofra - Redecilla del Camino. 25,7 km
Una de les grans motivacions del dia era passar per Santo Domingo de la Calzada. Quan arribes a Santo Domingo de la Calzada hi ha un estant de turisme que et dona tota la informació del poble, de l'església, etc ...(això és organització!).
Així doncs, i sense més preàmbuls, passo a explicar-vos la llegenda de les gallines de Santo Domingo de la Calzada:
A Grañón, les guies ens recomanaven entrar a veure el retaule de l'església. I ho vam fer (feu-ho!). I fem alguna foto (feu-la!). De sobte, una senyora s'apropa (ja està! no es poden fer fotos) i ens comença a explicar no sé què d'una festa de la Mare de Déu que hi ha a l'altar, que li ha portat un ram de flors i que li agradaria que li fèssim una foto a ella, amb el ram i la Verge (mare de Déu! aqui hi falten 5 minuts). I jo li dic: -i com li envio la foto?- i va i em dona la seva direcció postal i ens diu que una vegada els hi va demanar a una parella d'alemanys (és a dir, parla idiomes) i que li van enviar.En resum, que deu tapar les humitats de casa amb fotos seves amb la Verge i el ram. Bueno....es posa i es comença a arreglar el cabell (Mare de Déu! quin cabell!!) i li fem la foto. Foto?!?! Cinc o sis fotos li vam tirar (aquell espectacle era impagable). Però va i el Joan li fa encara més fotos, i les hi ensenya!!!!! D'aquí no en sortirem...
Digueu-nos irreverents, però després no podíem parar de riure!!!
De Grañón a Redecilla del Camino no hi ha massa història més que quan arribes a Castella, et trobes un panell amb tots els pobles pels que passes fent el Camino. La veritat és que la nostra decepció va ser força gran doncs esperàvem un comité de benvinguda com a il·lustres portadors del Penso Positivo a aquelles contrades. No sé, l'alcalde de Redecilla, el President de la Comunitat, el rector de Santo Domingo de la Calzada, una xaranga...no sé, ALGÚ!!!!
Bé, aquest tram sí que té una història. La Mitxi va començar a caminar d'una manera gens gràcil, peculiar, simptomàtica...és a dir, anava coixa. Sembla que el genoll dret començava a notar algun sobreesforç...o això vam pensar. Tendinitis? Contractura? Mira, és igual, la qüestió és que, com no, s'ho va prendre amb el més absoluts dels Penso Positivo. Un tercer aplaudiment per la Mitxi. PLAS!
De tornada ens vam conformar amb un bon dinar a Nájera tornant ja cap a Tarragona on, realment, vam riure tant que a mi no em va sentar massa bé.
Aquí acaba aquest cap de setmana intens del 2007. El repte dels Camps de Castella estava davant nostre.
CASTELLA, TREMOLA!!!!!